DEAF07
 
 

DEAF07 – Interact or Die!
April 10th–29th 2007

rss
Speciale focus: China programma
Een speciale China-conferentie belicht de positie en ontwikkeling van de mediakunst in China. De meest vooraanstaande Chinese curatoren en mediakunstenaars zullen hun visie geven op issues als de verhouding van de Chinese mediakunst tot de globale kunstwereld, en de manier waarop de Chinese mediakunst reageert op de snelle ontwikkeling van de economie en de moderne kunst in China. Met onder andere Yang Zhenzhong, Hu Jie Ming, Zhou Honxiang, Zhang Pelli, Wang Jun-Jieh, Davide Quadrio, Jin Jiangbo, Feng Mengbo, Neville Mars, Li Zhenhua, Wei Zhang en Xu Shuxian.

Een langdurige samenwerking met Chinese partners

In 2003 werden V2_ en het ZKM (Karlsruhe) door de Tsinghua University in Beijing uitgenodigd om partners te worden bij de ontwikkeling van een serie tentoonstellingen en conferenties. Het doel daarvan was het bespreken van de impact van (media)technologie op de artistieke praktijk, en het in China presenteren van een internationaal gezelschap van kunstenaars en makers uit het veld van de mediakunst.

Dit leidde tot een serie evenementen in het Millennium Museum en in het Factory 798 / Dashanzi Art District in Beijing, die toewerkten naar het opzetten van een tweejaarlijkse mediakunstfestival in China (vanaf 2008). Door de dialoog met en ontdekking van de Chinese instituties, kunstenaars, curators, bloggers en andere spelers, is V2_ betrokken geraakt bij een Chinese samenleving die bol staat van sociale, culturele en politieke tegenstellingen, paradoxen, mogelijkheden, gevaren en uitdagingen. V2_ is geboeid geraakt door die transformerende samenleving vol vragen, met haar overweldigende dynamiek, omvang, verstedelijking en pragmatische instelling.

Door het uitnodigen van meer dan twintig sleutelfiguren - kunstenaars, docenten, curators en journalisten - die actief zijn in de snel groeiende Chinese onafhankelijke mediakunstgemeenschap, geeft DEAF07 speciale aandacht aan de in de afgelopen twee jaar toegenomen samenwerking tussen V2_ en China. DEAF07 toont het werk dat uit China komt, start een kritische dialoog maar onderzoekt ook de context van de internationale samenwerking met deze snel opkomende speler op het toneel van de internationale technologische en mediakunst. V2_ gaat in op de groeiende invloed van China, zowel in Azië als internationaal, op de rol van mediakunsteducatie, op het verschil tussen China en Europa in waarneming van wereldwijde culturele kwesties, en de moeilijkheden die samenhangen met het vestigen van een onafhankelijke mediakunst. Zo biedt DEAF07 - als internationale ontmoetingsplaats en platform voor het presenteren van, praten over en genieten van kunst en mediacultuur - een uitgelezen kans om deze netwerken te openen voor partners in Nederland en daarbuiten. DEAF07 hoopt de dialoog tussen de betrokkenen in en buiten China te versterken en een inzicht te verwerven in de stimulerende en complexe dynamiek van China.

Alle China gerelateerde activiteiten zijn volledig in het DEAF07 programma geďntegreerd.
De programmaonderdelen die betrekking hebben op het Chinaprogramma zijn gemarkeerd met een speciaal label.china

Het Chinaprogramma is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van het HGIS Cultuurprogramma (Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van OCenW).

 

Login